Nawarat Kvam, som er avdelingsleder hos Åpent Bakeri Damplassen, ønsker seg enda flere kunder og det er ingenting å utsette på utvalget i disken. 

Damplassen: Bakeriets “hemmelighet” om hvorfor bollene er så populære

Midt i idylliske Damplassen i hjertet av Ullevål Hageby ligger et av byens eldste bakerier. Vi tok turen.

Tekst og Foto: Rune Langnes

Mmm. Nystekte boller. Fersk eplekake. Varm sjokolade. Og nykokt kaffe. Det er mange gode dufter som møter oss i det vi går inn døren i et av byens aller eldste bakerier: Åpent Bakeri Damplassen. Her har det vært salg av bakst av god kvalitet helt siden 1920-tallet. Nå er det historiske bakeriet blitt en del av kjeden “Åpent Bakeri”. Og det er her det selges mest bakevarer av samtlige filialer. De holder åpent selv på selveste julaften for å imøtekomme kundenes behov. Vinter til tross – da er det gjerne lang kø utenfor også. En lillejulaften for få år siden solgte de hele syv hundre brød.

Geir Bolle

Og sannelig stekes det også fortsatt boller i den gamle ovnen som har vært med siden oppstarten på 1920-tallet. Ikke rart bollene her er svært populære når de smaker som fersk hjemmebakst. En egen fagmann har ansvaret for å steke boller, som gjerne kalles “Geir Bolle” av folk i nærmiljøet, og han har vært ansatt her i over 30 år. For det er ikke for hvem som helst å håndtere en så gammel og stor ovn som ruver på kjøkkenet her. Den ble bygget i 1929.

Den store gamle ovnen som ble bygget allerede i 1929 holder koken fortsatt. Og brukes stort sett til å steke boller.

Mange faste kunder

-Dere har holdt det gående lenger enn de fleste. Hvem er den typiske kunden?

-Vi har først og fremst mange faste kunder. For eksempel barnefamilier. Særlig fra nærområdet her. Det setter vi stor pris på. Siden vi ikke holder til så langt unna Ullevål sykehus tar ofte ansatte der lunsjen sin her hos oss. Det synes vi er hyggelig. Men ta gjerne med at vi ønsker nye kunder hjertelig velkommen til oss også, forteller Nawarat Kvam, som er avdelingsleder på bakeriet. Hun har 16 år bak seg innen restaurantbransjen, og ble sågar barista champion i 2022. Hun forteller at hun elsker å jobbe med mennesker, så da er bakeriet en perfekt arbeidsplass.

Historisk sus

Bakeriet ligger litt i skjul fra trafikken på Sognsveien. Damplassen fikk sitt navn i 1918. Her lå det opprinnelig to dammer, bygget av svenske krigsfanger i perioden 1807 til 1814. Rundt 1920 ble det anlagt en ny dam med fontene og bygningene satt opp i nybarokk stil. Ullevål Hageby regnes i dag som et svært attraktivt område å bosette seg. Og de som bor her tar seg gjerne en prat og kaffekopp med naboene, gjerne på det lokale bakeriet. Om sommeren har de også en uteservering som er populær.

Tilbyr lunsj

-Hva selger dere mest av?

-Det varierer litt ut fra hvilken tid på året. Til jul er det for eksempel stor etterspørsel etter pepperkakedeigen vår. Den er vi stolt av. Om sommeren og på 17.mai går det mye soft-is, eller eplekake. Men generelt hele året  selger vi mye rosinboller, kanelboller og Focaccia brød. Til lunsi etterspør kunder gjerne smørbrød og sandwich. Vi bytter litt på menyen innimellom, sier Kvam. Og legger til at de også serverer suppe i den kalde årstiden. Hvilket er populært.

Vi takker hyggelige Nawarat Kvam for en god kopp te med Earl Grey, og tenker at vi må ta turen innom en annen gang også for å utforske alle fristelsene i disken. Dessuten har stedet og området rundt en ro som ikke er så vanlig å oppdrive i en storby som Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *